DIY Kaasukammio ja vinkit sen purkamiseen

Raikasta sunnuntai-iltaa kaikille lukijoille!

Ainakin täällä päässä on asunnossa vihdoin ihanan raikasta ilmaa. Sen puuttuminen olikin oikeastaan syy siihen, miksi olen ollut tässä yli viikon kipeänä.

Kun vuokrasin tämän asunnon, unohdin tietysti kysyä onko asunnossa ilmanpuhdistinta. Eihän sellaista nyt suomalaisena ajattele, että talossa pitäisi vakiona sellainen ehkä olla. Asunnossani ei ole myöskään ilmastointia (pl. Kph ja olohuoneen massiivinen ilmastointilaite), mutta näin 21. Kerroksessa asuvana voin vakuuttaa sen olevan aika turha juttu, kunhan ikkunat avaa. Varmaan pelkällä ilmastoinnilla olisi ollut asunnossa mukavampi olla, ja onnellisena pidin ikkunoita auki kun sää oli hyvä. Nämä on näitä pieniä isoja asioita joita ei vaan osaa ajatella heti tänne tultuaan.

Ystäväni olivat jo valmiita kärräämään mut vaikka paareilla sairaalaan, mutta sisukkaana vedin Buranaa ja kurkkupastilleja naamaan ja nyökyttelin, että kyllä tämä tästä. Kurkku oli sitkeää limaa täynnä ja yskimisestä ei tullut loppua. Kuumetta alkoi pukkaamaan ja lopulta meni ääni. Sitten välähti se kuuluisa hehkulamppu, että voisiko tämä nyt johtua ilmanpuhdistimen puutteesta.

Näpyttelin kiinalaiseen megalomaanisen massiiviseen nettimarkettiin kiinankieliset taikasanat 空气净化器 (kōng qì jìng huà qì), ja johan alkoi tapahtua. Valitsin sitten seuraavaksi mieleisen, tehokkaimman hinta-laatusuhteiltaan parhaimman oloisen ilmanpuhdistimen. Kotiinkuljetuksella tämä maaginen pömpeli ja varasuodatin kustansivat noin 80e, mutta ajattelin, ettei terveydelle voi laittaa tässä tapauksessa hintaa.

Pömpeli toimitettiin kotiini seuraavana päivänä. Olisin saanut toimituksen myös saman päivän aikana, mutta satuin olemaan muualla.

Pikku-riisin (小米 XiaoMi, kiinalainen elektroniikkajätti) valmistama ilmanpuhdistin oli kyllä kaiken rahan ja tilaamisen "vaivan" arvoinen. Se on todella hiljainen, mutta pirun tehokas. Laite toimii näppärästi wifin kautta omalla appilla, jonka saa myös ladattua myös englanniksi sovelluskaupasta. Tästä sovelluksesta voi säätää tuulettimen pyörimisnopeutta, tarkastella suodattimen käyttöä, asettaa laitteen yömoodiin ja jopa säätää laitteen valojen (siis kaksi nuppineulan pään kokoista lamppua) kirkkautta ja paljon muuta. Yksi hienoimmista jutuista tässä sovelluksessa on ilmansaasteiden seuraaminen kotona reaaliajassa.

Arvatkaa ihan huviksenne millaisia lukemia laite mittasi täällä kun pistin laitteen päälle ensimmäistä kertaa.

127. (PM 2.5)
Siis sisätiloissa.

Vertailun vuoksi Tampereen keskustassa pahimman arkiruuhkan aikaan saastelukema aamulla on korkeimmillaan 25. Kotonani asunnon sisällä oleva saastelukema oli näin ollen siis viisinkertainen.

Muistaakseni sinä aamuna ulkonakin oli parempi ilma. 86 taisi olla lukema aqicn.orgissa. Ei ihme että on ollut vähän huono olla.

Olin siis tehnyt kodistani huomaamattani tee-se-itse-kaasukammion pitämällä ikkunoita auki kun saasteinen ilma kotona ei kierrä tarpeeksi tehokkaasti, jos ollenkaan.

"Miten meni noin niinkun omasta mielestä?" No eihän se kauheen hyvin mennyt nyt niin.....

No. Onneksi nyt kohta viikon päästä tämän mööpelin hankinnasta lukemat ovat sisätiloissa pysyneet välillä 5-35. Ja voin muuten erittäin hyvin.

Suosittelen ilmanpuhdistimen hankkimista kaikille Kiinaan muuttaville ellei satu nauttimaan erityisesti kaasunaamarin käyttämisestä ympäri vuorokauden. Vahva suositus lisäksi tästä XiaoMin pömpelistä, jonka kyllä löytää mistä tahansa kiinalaisesta nettimarketista kun vain copypasteaa hakuun "空气净化器  小米". Ehdottomasti hintansa väärti kapistus.
(Ja lupaan päivittää tänne jos ei pelitäkään enää viikon tai kuukauden päästä.)

Tässä on ehkä tarpeeksi asiaa tälle illalle, josko palailen taas piakkoin tälle alustalle pohtimaan nettishoppailun ihmeellistä maailmaa täällä Kiinassa.

晚安!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti