Mitä mukaan Kiinaan?

Minulta on monesti kysytty vinkkejä reissupakkaamiseen Kiinaan, joten tässä pieni katsaus mitä meikäläisen laukusta löytyy :) Ihan ensinnäkin sellainen muistutus, että Kiina on edelleen suhteellisen edullinen maa hankkia lähes kaikkea. En ole koskaan pakannut mukaan hammasharjaa tai yltiöpäin meikkejä. Lähes kaikki on ostettavissa paikan päällä halvemmalla kuin Suomessa.

Vaatteita pakkaan usein muutaman päivän ajalle ja otan mukaani kaikista huonokuntoisimmat tai vanhimmat vaatekappaleeni, jotka heitän useimmiten heti pois kun saan uutta vaatetta tilalle. Vaatteet ovat hyvin edullisia, mutta esim isompia kokoja voi olla vaikeampaa löytää. Kesällä Kiinassa on yleisesti hyvin kuuma, mutta talvella voi olla kylmää ja erittäin kuivaa. Syksy ja kevät ovat otollisinta aikaa matkustelijalle. On hyvä varata mukaan ainakin pitkät, polven peittävät housut ja olat peittävä paita. Vaikka moneen paikkaan nykyajan varautumaton turisti pääsee vajaalla vaatetuksella (olkia ja polvia peittämättä) on kuitenkin vähintäänkin kohteliasta pukeutua siveellisesti temppelialueilla. Joihinkin kohteisiin ei pääse ollenkaan sisään ilman asianmukaista pukeutumista.

Vaatteista tärkein on hyvät kävelykengät. Kiinalaisten käsitys lyhyestä korttelimatkasta saattaa olla jotain ihan muuta kuin mihin olemme täällä Suomessa tottuneet. Myös monet turistinähtävyydet ovat maastoltaan haastavia ja laaja-alaisia. Hyviä kenkiä saa myös Kiinasta, mutta laadun etsiminen ja tarkastelu vie aikaa.

Kantorepuksi tai laukuksi kannattaa varata sellainen, jota pystyt helposti kuljettamaan kehosi etupuolella. Erityisesti isoissa kaupungeissa on paljon taskuvarkaita. Myös kaikenlaisten kameralaukkujen kanssa kannattaa olla tarkkana, huomiota herättävät kamerakassit kannattaa jättää kotiin. Jos sellaisen kuitenkin haluaa mukaan ottaa, kannattaa sekin kuljettaa etupuolella. Kiinalaiset vorot nyysivät myös kameralaukkuja leikkaamalla hihnan poikki.

Lääkelaukusta löytyy loput Suomessa aloitetusta maitohappobakteerikuurista, lisäksi perusjuttuja kuten melatoniinia vähentämään lagitusta, imodiumia, buranaa ja mitä näitä kipulääkkeitä nyt onkaan. Sen lisäksi pakattu on kertakäyttöisiä hengityssuojia, lääkehiiltä ja käsidesi. Voin vannoa, että lääkehiilen mättäminen armottomassa ruokamyrkytystilassa on varmaan ainoa asia joka tuo helpotusta ja tuntuu taivaalliselta. Sitä ei ole kiva lähteä etsimään apteeksita ilman kielitaitoa. Kiinassa on saatavilla myös mitä söpöimpiä hengityssuojia kestokäyttöön, mutta kertakäyttöiset kelpaavat hyvin viikkoreissaajalle. Niitä saa varmaan kaikista apteekeista kun vaan kysyy, usein ovat jossain apteekkarin laatikoiden kätköissä. Käsidesi ihan siksi että Kiinassa on likaista. Ainiin, ja vessat ovat usein luokkaa "reikä lattiassa" joten on ihan kiva että saa kätensä jotenkin puhtaaksi. Kannattaa muuten ostaa myös lentokentältä tai paikallisesta marketista ihan heti melkein nenäliinoja. Paperia julkisissa vessoissa harvemmin on.Bonarina bongasin tänä vuonna mukaan myös laastareita ja rakkoja estävää mömmöä.Naisia tietysti kiinnostaa tämä kosmetiikkapuoli, ja sitä on vähän. Muutama näytepakkaus ja jämät ripsarista, meikkivoiteesta, kajalista ja kulmakynästä. Meikit ovat Kiinassa halpoja ja myös vaalealle iholle löytyy hyvin tuotteita. Pumppupulloihin olen pakannut jotain värjätyille hiuksille suunniteltuja hoitoaineita, niitä voi olla vaikeaa löytää.Tykkään myös antaa lahjoja. Meidän yhteensä 25kg kantamuksista varmaan 20kg on tuliaisia paikallisille ystäville ja tutuille. Kiinassa on lahjananto-kulttuuri, joten lahjojen antaminen on tärkeää ja symbolista Pakkaa mukaan kauniisti paketoituna suklaapatukoita tai kotimaisia pieniä viemisiä, joita voit kantaa repussa tai laukussa. Niitä on hyvä antaa kauppiaille joiden kanssa olet tinkinyt tunnin putkeen tai jättää vaikka hotellihenkilökunnalle. Lahjan ulkonäkö on tärkeä. Kannattaa googlettaa Chinese gift etiquette ennen kuin ostaa lahjoja. Älä ikinä anna mitään neljää, se tarkoittaa kuolemaa. Älä myöskään anna mitään kallista ihmiselle, jota et tunne. Kiinalainen voi menettää kasvonsa koska ei pysty vastaamaan lahjan arvoon antamalla vastalahjaa.

Mikäli käytät laseja ja aikeissasi on muutamat pokat matkallasi hankkia, ota mukaan paperilla optikon kirjoittama resepti. Toisaalta näöntarkastus kiinaksi on myös hyvin mielenkiintoinen ja mieleenpainuva kokemus... Suosi matkalla kertakäyttölinssejä. Koska hajuvettä ei voi juoda, se ei ole myöskään hygieenistä. Voit myös haaskata pullovettä käsien pesuun joka kerta kun räpellät viikko/kuukausi/vuosilinssejäsi.Jos kiinan kieli ei ole vahvuutesi ota mukaan sanakirja. Kaikista parhain on sellainen jossa on myös kuvia. Osa kiinalaisista ei osaa lukea ja paraskin yrityksesi lausua kiinaa voi tarkoittaa jotain ihan muuta. Puhelimeen on nykyään myös saatavilla erilaisia sovelluksia, jotka lausuvat erilaisia asioita ääneen, sellainen on myös hyvä vaihtoehto. Yleinen harhaluulo on, että Kiinassa pärjää englannilla, mutta se ei ole totta. Englannin voit unohtaa matkallasi. Elekieli pelastaa kielitaidottoman.Mitä itse olette pakkailleet mukaan reissuun? Unohdinko jotain? Kommentoi! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti